Omgeving

Discover puur
Discover Drenthe

Arrow pointing down

De omgeving Zwiggelte nabij Assen, Westerbork en Beilen

De omgeving van de camping kenmerkt zich door bosrijkgebied afgewisseld met heidelandschappen. Daarnaast kunt u verschillende meertjes ontdekken waar u op een zomerdag heerlijk kunt zwemmen. Zwiggelte ligt in het midden van Drenthe, een omgeving met veel fiets- en wandelroutes.

Twee mensen lopen in een bos met dauw

Wandelen

Staatbosbeheer heeft mooie routes uitgezet in Drenthe. Geniet van de rust, natuur en ontdek de vogels en andere dieren die in Drenthe wonen. Schapen zijn al jaren verbonden met Drenthe maar ook de Schotse Hooglanders zijn niet meer weg te denken uit het landschap van Drenthe.

Naast de routes van Staatsbosbeheer zijn er verschillende belevingspaden in Drenthe, waar u aan de hand van informatie en opdrachten nog meer komt te weten van de natuur. Wilt u een avontuurlijke wandeling? Ga dan naar het Drents Friese Wold en wandel daar het blotevoetenpad.

Fietsers in ochtendlicht

Fietsen

De camping PUUR Natuurlijk is een mooie uitvalbasis en rustpunt als u van fietsen houdt. Met ruim 1700 kilometers aan fietspaden is Drenthe een ideale plek om te fietsen.

Drenthe is dan ook uitgeroepen tot 5 sterren fietsprovincie van Nederland. Je kunt dan op en top genieten van de natuurschoon om je heen. Van de camping PUUR Natuurlijk kunt u zo aansluiten op één van de fietsroutes van Drenthe.

Man met een vishengel

Vissen

Camping PUUR natuurlijk ligt aan het Oranjekanaal. Een prachtig kanaal en viswater voor vissers. Het Oranjekanaal loopt vanaf Smilde tot voorbij Emmen. Doordat het geen doorgaand vaarwater is heeft u geen last voorbij varende boten. U kunt hier vissen op kapers, snoek en baars. Maar ook brasem en verschillende voorns worden gevangen.

Wilt u toch liever vissen op een visvijver? Geen probleem naast het Oranjekanaal zijn ook verschillende visvijvers te ontdekken.

Drie kano's op een riviertje

Kanoën

Kanovaren op het Oranjekanaal is meer dan een kanotocht. Het is een optimale natuurbeleving waar u Drenthe op een andere manier leert kennen.

Geniet van de rust, het water en watervogels. U kunt op de camping PUUR Natuurlijk verschillende kano’s huren.

Wat is er te zien en te doen in de omgeving

Er is zoveel te zien en te beleven in Drenthe. Graag helpen wij met u keuze maken.

Hunebedden in een bos

Hunnebedden in Drenthe

Een bezoek aan Drenthe is niet compleet als je geen hunebed hebt gezien. Met behulp van dit overzicht zie je zo welke hunebedden dicht bij jouw in de buurt liggen. Hunebedden werden vlak bij de nederzettingen van het Trechterbekervolk gebouwd. Je vindt er daarom soms een aantal vlak bij elkaar. Hunebed D13 bij Eext is het enige hunebed dat nog bedekt is met zand en graszoden. Het grootste hunebed vind je in Borger, D27.

Flessen op planken aan de muur in een winkel

Orvelte

Ontdek hét oerdorp van Drenthe. Het monumentendorp Orvelte kenmerkt zich door het unieke Drentse karakter. Elk seizoen is er wel iets te beleven.

Twee bavianen op een rots

Wildlands Emmen

Wereldreis in één dag. Maak kennis met de olifantenfamilie en klim via touwbruggen hoog door de jungle tussen de apen. Maak een spectaculaire rit in de achtbaan Tweestrijd en ontmoet de twee leeuwenwelpen. Verwonder je over de speelse capriolen van de zeeleeuwen en ijsberen. Kom naar WILDLANDS en maak een wereldreis in één dag.

Treinspoor en een rij mensen

Herinneringskamp Westerbork

Op fietsafstand van de camping PUUR Natuurlijk ligt het herinneringscentrum van voormalig kamp Westerbork. In het museum van Kamp Westerbork wordt over het leven in het kamp verteld.

Staalcontstructie in een bos

Boomkroonpad

Bij het Buitencentrum Boomkroonpad beginnen verschillende fiets- en wandelroutes door dit uitgestrekte gebied. Ook kun je in dit bezoekerscentrum terecht voor allerlei activiteiten, een presentatie over het bosleven en een winkel met leuke spullen. Wil je het bos eens vanuit een ander perspectief bekijken, maak dan een wandeling over het Boomkroonpad. Dit wandelpad leidt je hoog langs de toppen van de bomen.

Twee beelden van reuzen

Ellert en Brammert

Bezoek het openluchtmuseum Ellert en Brammert in Schoonoord Drenthe eens en zet de tijd even voor een eeuw terug. U vindt o.a. plaggenhutten, boerderijen, een kerkje, een gevangenis, een armenhuis.

Zwembad met decoraties aan de kanten

De Bonte Wever

In het subtropisch zwem- en saunaparadijs in Assen kunt u natuurlijk gewoon lekker komen zwemmen. Maar naast het golfslagbad, de wildwaterkreek en de glijbanen, valt er nog veel meer te beleven. U kunt bijvoorbeeld baanzwemmen in het 25-meter bad (binnen of buiten).

Zaal met schilderijen aan de muur

Drents museum

Met ruim 90.000 voorwerpen geldt de collectie van het Drents Museum binnen de Nederlandse museumwereld als relatief groot. In omvang en kwaliteit is de collectie Archeologie een van de belangrijkste in Noordwest-Europa

Draaimolen in een attractiepark

Attractiepark Drouwenerzand

Het bijzondere aan Drouwenerzand Attractiepark is dat je na binnenkomst onbeperkt gebruik kunt maken van alle attracties en kunt genieten van vers fruit, belegde broodjes, frites, snacks, verse dagsoep, koffie, thee, limonade én softijs! Dit zit allemaal en altijd bij de entreeprijs inbegrepen. De attracties en speeltoestellen zijn uitgezocht voor kinderen vanaf ca. 3 jaar, volop pret voor het hele gezin.

Klimpark outdoor Grolloo

Een prachtig Klimbos gelegen op een absoluut unieke plek. Rondom en op recreatieplas De Kleine Moere (Grolloo, nabij Assen) vindt je zes parcoursen variërend tussen de twee en tien meter hoogte. 76 hindernissen en maar liefst 725 meter kabelbaan wachten op jou. Als je durft tenminste…

Een boom op de heide

Nationaalpark Dwingelerveld

Beleef de Grote stille natte heide van Drenthe... In Zuidwest-Drenthe ligt een bijzonder natuurgebied: Nationaal Park Dwingelderveld. Het Nationaal Park is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Er zijn maar liefst 2 schaapskudden met herder die de heide in conditie houden. Op fiets- en wandelpaden, ATB- en ruiterroutes, evenals twee gehandicaptenpaden kun je de natuur zelf ontdekken. Er is zelfs een Nachtwandelroute. In dit Nationaal Park kun je nog van een eindeloze, ongestoorde horizon genieten…

Koeien op een heideveld

Het Drentse Friese Wold

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. In 2000 werd ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden aangewezen als Nationaal Park. Het Drents-Friese Wold behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa.

De aarde in de melkweg

Planetron Dwingelo

Planetron is een publiekssterrenwacht in Dwingeloo en organiseert regelmatig sterrenkijkavonden. Een sterrenkijkavond is een belevenis voor jong en oud. Weet u hoe de Grote Beer eruit ziet? Of waar de Poolster staat? Wel eens de ringen van Saturnus gezien? Nee? Dan is een sterrenkijkavond tijdens uw bezoek aan Drenthe echt een must! Maar ook overdag is er genoeg te beleven.

Boom in een veld

Geopark de Hondsrug

Het Hondsrug UNESCO Global Geopark is groter dan de Hondsrug alleen. Het bestaat uit een stelsel van evenwijdig lopende ruggen in het landschap, van elkaar gescheiden door beekdalen. Het loopt van het centrum van Groningen tot de vestingstad Coevorden.